Dzisiaj mam dla Was przepis na pożywny tatar z łososia i awokado, który u mnie pełnił rolę sytego śniadania. Jednak taki tatar z całą pewnością sprawdzi się też jako imprezowa przystawka, a nawet jako kolacja. Ponadto jest on naprawdę łatwy w przygotowaniu. Gwarantuję Wam, że będziecie zachwyceni jego smakiem. Tatar z wędzonego łososia i awokado […]
Tag: awokado
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado to owoc o wyjątkowo dużej wartości odżywczej i jedno z najbogatszych źródeł zdrowych tłuszczów jednonienasyconych. Zjedzenie jednego średniej wielkości awokado zapewnia naszemu organizmowi ogromną dawkę błonnika, potasu oraz witamin z grupy B. W przeciwieństwie do innych owoców w awokado znajduje się bardzo mała ilość cukrów prostych.
Dlaczego awokado jest zdrowe?
Awokado warto włączyć do swojej diety i to pomimo tego, że jest ono jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Obecność zawartych w awokado jednonienasyconych kwasów tłuszczowych znacząco poprawia przyswajanie składników odżywczych zawartych w innych produktach żywnościowych. Dlatego warto w ramach jednego posiłku połączyć awokado na przykład z pomidorami. Z kolei potas, którego również w awokado znajdziemy bardzo dużo, pozytywnie wpływa na pracę naszego serca i układ nerwowy. Awokado, dzięki zawartości luteiny, ma też dobry wpływ na funkcjonowanie ludzkiego wzroku.
Dlaczego awokado jest gorzkie?
Jeśli Twoje awokado jest twarde i gorzkie to znaczy, że jest jeszcze niedojrzałe. Awokado nie dojrzewa na drzewie, a dopiero w kilka dni po zerwaniu. W takiej sytuacji należy poczekać dodatkowe kilka dni, aby nasz owoc spokojnie dojrzał. Dojrzałe awokado straci gorzki smak i staje się miękkie. Jeśli chcemy, aby awokado szybko dojrzało to nie należy go trzymać w lodówce, gdyż chłodna temperatura spowalnia proces dojrzewania owocu.
Co zrobić, aby awokado nie ściemniało?
Awokado podobnie jak chociażby banany, po przekrojeniu lub obraniu ze skórki zaczyna powoli ciemnieć. Zazwyczaj owoc nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Jeśli chcemy, aby awokado nie ściemniało należy je skropić odrobiną soku z cytryny lub sokiem z limonki.