Ten omlet to świetny pomysł na szybkie, smaczne i bardzo sycące śniadanie. Tym razem jako dodatek do mojego bananowego omletu wykorzystałem karmelizowane gruszki z prażonym słonecznikiem. Wyszło z tego całkiem ciekawe i nieprzesadnie słodkie połączenie.
Skąpane w miodzie gruszki i prażony słonecznik bardzo zgrabnie komponują się ze sobą i idealnie pasują do owsianego omletu. Natomiast sama jego baza jest bardzo uniwersalna. Jeśli nie masz czasu na zabawę z dodatkami, po prostu posmaruj swój omlet ulubionym dżemem lub dobrej jakości masłem orzechowym – taka uproszczona forma również się sprawdzi.
Podane niżej składniki wystarczą na przygotowanie jednego, ale całkiem dużego omleta. Bez problemu możesz go na koniec podzielić na pół i w ten sposób uzyskać dwie porcje.
Czas przygotowania: 20-30 minut
Składniki:
- 1 duży banan
- 0,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 3 jajka
- 1 gruszka
- 2 łyżeczki miodu naturalnego
- garść pestek słonecznika (naturalne, bez łusek)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Banana obieramy ze skóry, kroimy na kilka kawałków i wrzucamy do pojemnika, w którym będziemy całość blendować.
- Do banana dodajemy płatki owsiane i jajka. Całość blendujemy na gładką masę.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie przelewamy na nią uzyskaną wcześniej masę. Smażymy pod przykryciem około 3-4 minut. Kiedy już się zwiążę możemy od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, aby nic się do niej nie przykleiło.
- Następnie obracamy omlet na drugą stronę. W tym celu najlepiej jest wyślizgnąć omlet na talerz (przy okazji odlejemy nadmiar oleju), a następnie sprawnym ruchem przerzucić go z talerza z powrotem na patelnię. Smażymy kolejne kilka minut aż omlet będzie gotowy. Teraz możemy zabrać się za przygotowanie dodatków…
- Gruszkę kroimy w średnią kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy z miodem – tak, aby każdy kawałek owocu był nim obtoczony.
- Rozgrzewamy suchą patelnię, a następnie wrzucamy na nią słonecznik. Na średnim ogniu prażymy nasze pestki. Pamiętaj o częstym mieszaniu, inaczej słonecznik się przypali, a chyba nie chcesz jeść gorzkiego słonecznika?
- Następnie do naszych nasion dodajemy gruszkę z miodem, mieszamy i smażymy do momentu aż gruszki się delikatnie skarmelizują. Na koniec nakładamy całość na wcześniej przygotowany omlet. Gotowe, smacznego!
