Kurczak pieczony w cieście sezamowym.
Przepisy na obiad

Kurczak pieczony w cieście sezamowym z tahini

29 grudnia 2019

Na pastę Tahini natknąłem się kiedyś w jednym z popularnych supermarketów przy okazji tzw. „tygodnia greckiego”. Dostępna była ona w kilku wersjach m.in. z dodatkiem miodu lub kakao, lecz ja zdecydowałem się na wersję naturalną, wykonaną w 100% z sezamu. Wtedy też wpadł mi do głowy pomysł na sezamowe ciasto, w którym można by upiec kawałki kurczaka.

Tahini – co to jest?

Tahini to pasta sezamowa, która powstaje poprzez ucieranie lub drobne mielenie ziaren sezamu. Ziarna te często wcześniej są prażone. W ten sposób powstaje kremowe „masło”, które można wykorzystać na wiele sposobów np. przygotowując kurczaka o nieco orientalnym smaku.

Poniżej znajdziesz przepis na piersi z kurczaka obtoczone w cieście sezamowym i pieczone w formie szaszłyków. Warto zaopatrzyć się w odpowiednio długie patyczki do szaszłyków, tak aby można było je oprzeć na krótszych krawędziach blaszki do pieczenia.

Czas przygotowania: 1 godzina (+ 1 godzina na zamarynowanie kurczaka)

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 suszonego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na ciasto sezamowe:

  • 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki carry
  • sól, pieprz do smaku
  • 4-5 łyżeczek łuskanych ziaren sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę.
  2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Całość szczelnie zamykamy (np. folią spożywczą) i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, z których następnie wyrabiamy ciasto.
  4. Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy kilka łyżeczek ziaren sezamu. Uważamy, aby sezam się nie przypalił. Odstawiamy na bok do ostudzenia.
  5. Kawałki kurczaka obtaczamy w cieście i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Jeśli ciasto będzie za rzadkie możesz dodać do niego nieco więcej mąki.
  6. Niezbyt dużą blaszkę wykładamy papierem, a nasze szaszłyki układamy w ten sposób, aby patyczki opierały się o jej krawędzie. Dzięki temu kurczak będzie się zapiekał z każdej strony, a nadmiar ciasta opadnie na papier do pieczenia.
  7. Z wierzchu nasze szaszłyki posypujemy wcześniej uprażonym sezamem. Całość pieczemy w piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 200°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia możemy włączyć termoobieg.

Tak przygotowanego kurczaka w cieście sezamowym można podać na przykład z ryżem i mieszanką warzyw.

Kurczak w cieście sezamowym z pastą tahini.
Przepis na kurczaka pieczonego w cieście sezamowym z dodatkiem pasty tahini.