Na pastę Tahini natknąłem się kiedyś w jednym z popularnych supermarketów przy okazji tzw. „tygodnia greckiego”. Dostępna była ona w kilku wersjach m.in. z dodatkiem miodu lub kakao, lecz ja zdecydowałem się na wersję naturalną, wykonaną w 100% z sezamu. Wtedy też wpadł mi do głowy pomysł na sezamowe ciasto, w którym można by upiec kawałki kurczaka.
Tahini – co to jest?
Tahini to pasta sezamowa, która powstaje poprzez ucieranie lub drobne mielenie ziaren sezamu. Ziarna te często wcześniej są prażone. W ten sposób powstaje kremowe „masło”, które można wykorzystać na wiele sposobów np. przygotowując kurczaka o nieco orientalnym smaku.
Poniżej znajdziesz przepis na piersi z kurczaka obtoczone w cieście sezamowym i pieczone w formie szaszłyków. Warto zaopatrzyć się w odpowiednio długie patyczki do szaszłyków, tak aby można było je oprzeć na krótszych krawędziach blaszki do pieczenia.
Czas przygotowania: 1 godzina (+ 1 godzina na zamarynowanie kurczaka)
Składniki na marynatę do kurczaka:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 suszonego czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz do smaku
Składniki na ciasto sezamowe:
- 3 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 łyżeczki carry
- sól, pieprz do smaku
- 4-5 łyżeczek łuskanych ziaren sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i dokładnie obtaczamy w marynacie. Całość szczelnie zamykamy (np. folią spożywczą) i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
- W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, z których następnie wyrabiamy ciasto.
- Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy kilka łyżeczek ziaren sezamu. Uważamy, aby sezam się nie przypalił. Odstawiamy na bok do ostudzenia.
- Kawałki kurczaka obtaczamy w cieście i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Jeśli ciasto będzie za rzadkie możesz dodać do niego nieco więcej mąki.
- Niezbyt dużą blaszkę wykładamy papierem, a nasze szaszłyki układamy w ten sposób, aby patyczki opierały się o jej krawędzie. Dzięki temu kurczak będzie się zapiekał z każdej strony, a nadmiar ciasta opadnie na papier do pieczenia.
- Z wierzchu nasze szaszłyki posypujemy wcześniej uprażonym sezamem. Całość pieczemy w piekarniku około 30-35 minut w temperaturze 200°C. Na ostatnie 5 minut pieczenia możemy włączyć termoobieg.
Tak przygotowanego kurczaka w cieście sezamowym można podać na przykład z ryżem i mieszanką warzyw.
